Hautajaiset - Tilaa jaetulle surulle

"Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta - enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan." (Joh. 14:1-2)

Läheisen ihmisen kuollessa suru varjostaa arjen. Myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Luopumisen hetkellä voimme jättää oman ja kuolleen läheisenkin elämän suurempiin käsiin. Jeesuksen sanoman kautta meillä on toivo jälleennäkemisestä.

Surun keskellä tärkeää on läheisten tuki. Myös seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä niin hautajaisten suunnitteluun ja toteutukseen kuin muunkinlaisen tuen tarpeeseen.

Hautajaiset antavat tilan yhdessä suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen. Yhteisestä ajasta kiitollisena voidaan saattaa läheinen viimeiselle matkalle. Poisnukkunutta läheistä voi hyvästellä tutuin virsin ja raamatunkohdin. Yhteisessä rukouksessa pyydetään voimaa kaipaukseen ja suruun.

Hautausjärjestelyt

Kempeleen seurakunnan työntekijät haluavat olla lämpimästi mukana
surun kohdatessa.

Hautajaisjärjestelyissä pyydämme Teitä ottamaan yhteyden
Kempeleen seurakunnan kirkkoherranvirastoon, Kissaojantie 12, 90450 Kempele, p. (08) 5614 500.

Päivystävä pappi on tavattavissa kirkkoherranvirastossa arkisin klo 10-12.

Seurakunnalla on kaksi seurakuntasalia muistotilaisuutta varten:
Kirkonkylän seurakuntasali, jossa on istumapaikat 120 henkilölle ja
Kokkokankaan seurakuntasali, jonka etuosassa on istumapaikat 220 henkilölle ja salin tarjoiluosassa on istumapaikat 240 henkilölle.

Perunkirjoitus on tehtävä kolmen kuukauden sisällä kuolemasta.
Vainajasta tulee hankkia sukuselvitykset perunkirjoitusta varten
15 ikävuodesta lähtien jokaisesta asuinkunnasta, jossa hän on asunut.

Suruliputus

Surua ilmaistaan vakiintuneen tavan mukaan laskemalla lippu puolisalkoon. Suruliputuksessa käytetään yleensä Suomen lippua.

Kuolinpäivänä Suomen lippu laitetaan surun merkiksi surulippuun siinä talossa, jossa kuolema on tapahtunut. Suruliputtaa voi myös heti tiedon saavuttua vainajan kodissa, syntymäkodissa ja työpaikalla.

Suruliputuksessa lippu nostetaan ensin aivan ylös ja lasketaan sen jälkeen 1/3 salon mittaa alas siten, että lipun alareuna asettuu salon puoliväliin. Katto- ja seinäsalossa lippu lasketaan keskelle tankoa. Myös pois otettaessa lippu nostetaan ensin ylös ja vasta sitten lasketaan alas.

Suruliputus aloitetaan heti kuoleman tultua tietoon tai mikäli liputusaika jäisi lyhyeksi, suruliputus voidaan suorittaa seuraavana päivänä.

Hautauspäivänä liputetaan sekä vainajan kodissa että muistotilaisuuden pitopaikassa. Tällöin suruliputetaan aamulla klo 8:sta alkaen. Hautauspäivänä liputetaan siten, että liputuksen alkaessa lippu vedetään puolisalkoon. Kun vainajan siunaus- ja hautaustilaisuus on pidetty, lippu nostetaan loppupäiväksi täyssalkoon. Lippu nostetaan ylos jo ennen kuin saattoväki saapuu muistotilaisuuden pitopaikalle.Tällöin täyssalossa oleva lippu tervehtii ja osoittaa kunniaa vainajalle. Liputus päättyy auringon laskiessa tai viimeistään klo 21.

Jos kuolin- tai hautauspäivä on virallinen liputuspäivä, surutalossa noudatetaan suruliputuksen ohjeita.

Jos siunaustilaisuudessa käytetään useita lippuja, Suomen lippu asetetaan kuoriin vasemmalle puolelle. Järjestöjen lipuista valtakunnallisen järjestön lippu sijoitetaan Suomen lipun vasemmalle puolelle, paikallisen järjestön lippu oikealle puolelle. Lippuja kannettaessa Suomen lippua kannetaan edellä ja sillä tulee olla airueet.

Suruliputuksella osoitetaan yleensä yksityistä surua. Kansallisen merkkihenkilön tai jonkin suuronnettomuuden yhteydessä sisäasianministeriö voi kuitenkin suosittaa yleistä suruliputusta.

Hautajaiskuva
Seurakunnan juhlapalveluiden menuvaihtoehdot löytyvät täältä.