RAAMATTULUENNOT

(Huom! Luennot ovat kuunneltavissa kahden viikon ajan julkaisemisesta)

Paastonajan nettiraamattuluennot 2021
Saarnaajan kirjasta keskiviikkoisin klo 18 ajalla 17.2.-24.3.

Tervetuloa matkalle, ja toivottavasti erittäin mielenkiintoiselle sellaiselle. Arvoituksellinen Vanhan testamentin Saarnaajan kirja vie meidät maisemiin, jossa tunnistamme monia tuttuja näkymiä, vaikka se on kirjoitettu joitain tuhansia vuosia sitten. Tässä ei ole mitään outoa, sillä kyseessä on niin sanottu viisaus-traditio, jonka syntyaikaa ei pystytä tarkoin määrittämään – mutta samalla on traditio, joka vaikuttaa edelleen! Raamatuntutkimuksessa tämä viisaus-traditio on jäänyt vähemmälle huomiolle, vaikka se on ollut erittäin keskeisessä osassa myös alkukirkossa ja Uuden testamentin syntyaikoihin. 

 

1. luento 17.2.

Ensimmäisellä kerralla 17.2. avaamme hieman viisaus-kirjallisuuden tulkinnan taustoja Vanhan testamentin näkökulmasta ja katselemme, välillä ihmetellen, Saarnaajan kirjan ensimmäisiä toteamuksia. Saarnaajan kirja antaa myös meille arvokkaita ajattelun välineitä elämämme matkalle. 

2. luento 24.2.

Saarnaajan toteamukset elämän ja kaiken turhuudesta ja hyödyttömyydestä haastoi omana aikanaan ne israelilaiset, jotka ajattelivat että Jumalan kansaan kuuluminen tuo enemmän tai vähemmän automaattisesti onnea ja varallisuutta. Saarnaaja ei ole pelkästään heidän kanssaan eri mieltä, vaan kyseenalaistaa ihmisen saavutukset ja rikkaudet turhuutena. Alkaa hiljainen ja kivulias matka elämän merkityksellisyyden ytimeen, kun menemme läpi luvut 1-2. 

 

 

3. luento 3.3.

4. luento 10.3.

5. luento 17.3.

6. luento 24.3.

Raamattuluennot 2020

 

Paastonajan raamattuluennot 2020