Vanha Pappila

Pappilantie 5, 90440 Kempele

Vanha Pappila

Pappila rakennettiin vuonna 1899 ja se tuhoutui tulipalossa 16.4.2019.

Palossa tuhoutuneen päärakennuksen purku voidaan aloittaa vasta sen jälkeen kun eri viranomaisten edellyttämä kulttuurihistoriallisesti arvokasta kiinteistöä koskeva dokumentointi ja tallennus on saatu suoritettua ja asianomaiset viranomaiset ovat nämä dokumentoinnit hyväksyneet.

Historiatietoja

v. 1741 kamarikollegio määräsi pitäjänapulaisen puustelliksi Kullion eli Kuljun kruununtilan (n:o 31).

Toinen pappila valmistui v. 1804 ja sen rakennuskustannuksiin joutui silloinen pitäjänapulainen Johan Wichman osallistumaan 1/3:lla. Kyseinen rakennus myytiin Kempeleen Nuorisoseuralle vuonna 1899 1 050 markalla.

Nykyinen, järjestyksessään kolmas pappilarakennus rakennettiin vuonna 1899. Kirkkoherra Toivo Kajavan aloitteesta pappilan toiseen päähän perustettiin vuonna 1923 kunnan ensimmäinen seurakuntasali. Kyseinen rakennus toimi kirkkoherran virka-asuntona vuoteen 1966 asti ja viimeisin tässä pappilassa asunut oli "Kempeleen Kallenakin" tunnettu kirkkoherra Kaarlo Ilmari Cajanus. Hän toimi seurakuntamme kirkkoherrana vuosina 1927 - 1966.

Neljäs Kempeleen keskustaajamaan v. 1966 rakennettu pappila toimii nykyisten laajennusten jälkeen nimellä Keskustan seurakuntakeskus.