Ma 21.8.2017
jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on omakseen valinnut. Ps. 33:12

Paastonaikana valmistaudumme pääsiäiseen

Ennen pääsiäistä kristityt viettävät paastonaikaa. Se kestää 40 arkipäivää alkaen tuhkakeskiviikosta.

Paaston aikana ihminen voi:

Yksinkertaistaa ruokatottumuksiaan tai muita elintapojaan
Tutkiskella Jumalan pyhyyttä ja rakkautta, joka näkyy Kristuksen kärsimyksessä ja kuolemassa
Pyrkiä kasvamaan vastuullisempaan elämäntapaan
Luopumaan omastaan hädänalaisten hyväksi.

Palmusunnuntai

Palmusunnuntaista alkaa hiljainen viikko. Palmusunnuntain raamatunteksteissä Jeesus ratsastaa Jerusalemiin juhlittuna kuninkaana ja auttajana.

Hiljaisen viikon aikana suosio vaihtuu kärsimykseen. Viikon teksteissä muistellaan ehtoollisen asettamista, Jeesuksen vangitsemista ja tuomiota sekä kuolemaa ristillä.

Palmusunnuntain nimi viittaa palmunoksiin, joita ihmiset heittivät Jeesuksen eteen tielle hänen saapuessaan Jerusalemiin. Tähän liittyy tapa koristella kirkkoa palmunoksilla ja muilla lehvillä tai kantaa niitä kulkueissa. Pajunoksat ovat kirkkojen koristelussa pohjoinen vastine palmunlehville.

Kiirastorstai

"Hän otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: 'Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni.'" (Luuk. 22: 19)

Kiirastorstaina, pääsiäistä edeltävän hiljaisen viikon torstaina, Jeesus asetti ehtoollisen sakramentin (Luuk. 22:14–20).

Kiirastorstai-iltana Jeesus vetäytyi Getsemanen puutarhaan rukoilemaan voimaa Isältään. Mestarinsa kavaltanut Juudas johdatti Jeesuksen viholliset, juutalaisen temppelipapiston, saddukeukset ja roomalaiset sotilaat pidättämään Jeesuksen.

Kiirastorstaina vietetään aina messua ja silloin Suomessa käydään aktiivisesti ehtoollisella. Monissa seurakunnissa onkin panostettu kiirastorstain ehtoolliskirkkoihin ja elämyksellisiin ensimmäisen ehtoollisen muistojuhliin.

Pitkäperjantai

Pitkäperjantaina muistetaan Jeesuksen ristiinnaulitsemista ja kuolemaa Golgatalla. Pitkäperjantain sanoma julistaa: Kristus on kuollut meidän edestämme, hänen sovitustyönsä on täytetty.

Pitkäperjantain jumalanpalvelus eroaa selvästi vuoden muiden pyhien jumalanpalveluksista. Messun sijasta vietetään sanajumalapalvelusta. Sitä leimaa ristin äärellä viipyminen, johon kehotetaan: Katsokaa ristinpuuta, jolle maailman Vapahtaja on naulittu.

Pitkäperjantaina liturginen väri on musta. Kirkonkellot ja tavallisesti myös urut vaikenevat. Alttari on riisuttu. Kynttilöitä ei käytetä lukuun ottamatta jumalanpalveluksen symboliikkaan liittyvää Kristus-kynttilää. Pitkäperjantaina voidaan viettää myös Jeesuksen kuolinhetken rukoushetkeä klo 15 ja pitkäperjantain illan palvelusta, jonka sisältönä on Jeesuksen hautaaminen.

Pitkäperjantaita seuraava hiljainen lauantai on Jeesuksen haudassa olemisen päivä. Myös lauantain liturginen väri on musta. Kristuksen poissa olemisen vuoksi kansanperinteessä ajateltiin, että pahat henget ja pääsiäisnoidat riehuivat vapaasti. Suojautumisen keinoiksi syntyivät pääsiäistulet.

Pääsiäinen

Pääsiäispäivä, sunnuntai, on Jeesuksen ylösnousemisen juhla. Pääsiäisyön tai -aamun messussa muistetaan myös kastetta. Jumala on herättänyt Jeesuksen kuolleista ja murtanut kuoleman portin; kasteessa jokainen kristitty haudataan ja nousee kuolleista.

Pääsiäispäivänä liturginen väri vaihtuu mustasta valkoiseksi: ilon, puhtauden ja riemun väriin. Paastonajan jumalanpalveluksissa vaiennut ylistys soi jälleen.

Pääsiäisyön messussa kirkon kuoriin tuodaan suuri pääsiäiskynttilä, jota sytytettäessä lausutaan: Jeesus Kristus on maailman valo. Pääsiäispäivän jumalanpalveluksessa alttarilla on muun muassa valkoisia kukkia puhtauden ja viattomuuden vertauskuvina. Väri muistuttaa, että synnitön Kristus on kärsinyt niiden puolesta, jotka tarvitsevat anteeksiantoa.

Toisena pääsiäispäivänä, maanantaina, muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä häntä seuranneille naisille ja opetuslapsille Emmauksen tiellä. Ilmestykset vakuuttivat heidät Jeesuksen kuolleista nousemisesta ja jatkuvasta läsnäolosta keskellä maailman elämää.

Pääsiäisyöstä alkaa pääsiäisviikko, joka kestää seuraavaan lauantaihin. Pääsiäisviikon viettäminen on ikivanha kristillinen perinne. Pääsiäisyöstä alkaa myös 50-päiväinen pääsiäisaika, joka päättyy helluntaihin.

Lasten Keskuksen sivuilta löytyy valmista materiaalia pääsiäisen toteuttamiseen päivähoidossa. Sivulle pääset tästä.

pdf liite

Pääsiäisajan kalenteri