Historiaa

Jeesus sanoo:
"Minä olen hyvä paimen. Minä tunnen lampaani ja ne tuntevat minut." Joh. 10:14

Historiaa

Ruotsin suurvallan aikaan 1600-lukulla perustettiin Suomeen runsaasti seurakuntia.
Kempeleen seurakunta kuuluu sen aikaisiin moniin Oulun hiippakunnan tulokkaisiin.

Kempeleen vanha kirkko valmistui vuonna 1691.  Sen rakentaminen aloitettiin tunnetun kirkonrakentaja Matti Härmän johdolla vuonna 1686.  Kempele saikin vuonna 1688 piispa Johannes Gezeliukselta luvan oman saarnahuoneen perustamiselle.  Lukipa luvassa mitä luki, tarkoitukseen hankituista hirsistä nousi goottilaistyylinen länsitornillinen tukipilarikirkko. Pituutta kertyi 17 metriä, leveyttä 9 metriä. Kempele merkittiin täysin itsenäiseksi seurakunnaksi vasta vuonna 1899.
(Teksti: Timo Paakki, Kempele-seuran pj)

Lisätietoja kirkonrakentaja Matti Härmästä:

Kempeleen vanha kirkko on yksi maamme 11:sta jäljellä olevasta arvokkaasta tukipilarikirkosta.

Kempeleen vanhan kirkon edustalla olevan kellotapulin rakensi Ylikiimingin Karahkan kylästä kotoisin ollut Heikki Väänänen vuosina 1768-1769. Kellotapuli on järjestyksessään seurakuntamme toinen. Tietoa ensimmäisestä tapulista on säilynyt kovin vähän. Ilmeisesti ensimmäinen tapuli pystytettiin samoihin aikoihin kuin kirkkokin sillä Limingan talvikäräjien pöytäkirjassa vuodelta 1693 on maininta kempeleläisten ostamasta kirkonkellosta.Kyseinen ensimmäinen kellotapuli purettiin lahonneena vuoden 1825 paikkeilla.

Lisätietoja toisen kellotapulin rakentajasta Heikki Väänäsestä:

pdf liite

Vanhan kirkon historiikki Kirjoittanut Timo Paakki, Kempele-seuran pj

pdf liite

Seurakuntalaisen lapsuudenmuistoja vanhasta kirkosta
Seurakunnan vaivaisukot

Vanhemman vaivaisukon on veistänyt Aappo Kontiokari (Björn) vuonna 1853. Vaivaisukko on ollut kiinnitettynä Vanhan kirkon tapulin edessä olleeseen pylvääseen ja vaivaisukko on poistet­tu käytöstä vuonna 1954. Lue lisää