Päivähoidon katsomuskasvatus

La 24.8.2019
Älä jätä elämääsi oman ymmärryksesi varaan,
vaan turvaa koko sydämestäsi Herraan.
Missä kuljetkin, pidä hänet mielessäsi,
hän viitoittaa sinulle oikean tien. Sananl. 3:5-6

Päivähoidon katsomuskasvatus

Lue kuvaa – tutki tilaa lasten kanssa

Miten taidekuvia voi käyttää kulttuuri- ja katsomuskasvatuksessa? Mikä on symbolien merkitys eri kulttuureissa ja katsomuksissa? Miten eri uskontojen tiloja voi hyödyntää oppimisympäristöinä? Miten edistää monilukutaitoa ja digitaalisten välineiden käyttöä varhaiskasvatuksessa?

Koulutuksessa käytetään materiaaleina taidekuvia ja uskonnollisten tilojen symboliikkaa. Näiden tutkimisessa hyödynnetään digitaalista tekniikkaa sovellettuna varhaiskasvatukseen. Koulutukseen osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta digitaalisen tekniikan käytöstä. Riittää, kun mukana on oma älypuhelin ja utelias mieli.

Oulu 24.9.2019 Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, Linnankatu 3

Koulutuspäivä alkaa klo 9 ja päättyy klo 16 mennessä.

SYKSY 2019

Kokoonnutaan tänä syksynä yhteistyöpalaveriin mentoripäiväkotiryhmissä.

Tiistaina 3.9. klo 12-13.30 ovat koolla Tanjan mentoripäiväkotiryhmän päiväkodit eli Touhula ViksuVekara, Touhula Pikku-Proffa, Touhula TouhuVekara, Touhula ja Norlandia Halinapero Kokkokankaan seurakuntakeskuksella, Kissaojantie 12.

Torstaina 5.9. klo 12.30-14 ovat koolla Hannelen mentoripäiväkotiryhmän päiväkodit eli Ylikylän päiväkoti, Honkasen päiväkoti, Kokkokankaan päiväkoti, Pikkukokon päiväkoti ja Linnakankaan päiväkoti Kokkokankaan seurakuntakeskuksella.

Tiistaina 10.9. klo 12.30-14 ovat koolla Sarin mentoripäiväkotiryhmän päiväkodit eli Kirkonkylän päiväkoti, Kirkonkylän esiopetuspäiväkoti, Sarkkirannan päiväkoti, Santamäen päiväkoti ja Rentolantien ryhmikset Pyhän Kolminaisuuden kirkolla.

Palavereihin kutsutaan päiväkodin johtaja ja katsomuskasvatuksen vastuutyöntekijä sekä kaikki halukkaat työntekijät kustakin päiväkodista. Ilmoitattehan osallistumisestanne mentorillenne tai Saijalle viimeistään palaveria edeltävänä päivänä kahvitarjoilun järjestämiseksi.

Palaverien asialistalla ovat yhteistyötarpeet kaudella 2019-2020 sekä syksyn 2019 tapahtumat, joita seurakunta järjestää. Sovimme vuorot kotikirkkoviikolle sekä joulukirkkoihin.

Kartoitamme yhteistyötarpeita myös nettikyselyllä, jonka linkki on https://link.webropolsurveys.com/S/8009835ACB59D0D9. Tähän kyselyyn toivomme vastauksia mahdollisimman monelta varhaiskasvatuksen työntekijältä. Voit siis jakaa sitä työyhteisössäsi. Kysely sulkeutuu 20.9.2019. Kyselyn avulla kehitämme seurakunnan roolia mentoroinnissa ja katsomuskasvatuskumppanina.

Päivähoidon katsomuskasvatusta tuetaan päiväkodeissa mentoroinnin avulla.

* Mentorointi aloitettiin läntisen puolen päiväkodeissa syksyllä 2015 ja jatkuu koko Kempeleen alueella. Voitte varata mentoreilta katsomuskasvatukseen liittyviä aikoja. Mentoreina toimivat lastenohjaajat Sari Korhonen p.0400279883, Hannele Haataja p 0447790046 sekä Tanja Helenius p. 0447790052.  sähköposti etunimi.sukunimi@evl.fi

Mentorointijako:

Hannele: Puukoulun päiväkoti, Honkasen päiväkoti, Kokkokankaan päiväkoti, Pikkukokon päiväkoti, Linnakangastalon päiväkoti

Sari: Rentolantien ryhmikset, Kirkonkylän päiväkoti, Kirkonkylän esiopetuspäiväkoti, Sarkkirannan päiväkoti, Santamäen päiväkoti

Tanja: Touhula, Halinapero, TouhuVekara, ViksuVekara, Pikku-Proffa

Päivähoidon katsomuskasvatukseen liittyvistä asioista voi olla yhteydessä varhaiskasvatuksen lähiesimies Saija Kivelään p. 040 - 7790375 tai sähköpostilla etunimi.sukunimi@evl.fi . Saija on suorittanut uskontokasvatuksen kouluttajakoulutuksen ja häntä voi kysyä päiväkoteihin kouluttamaan henkilökuntaa tästä aiheesta.

Katsomuskasvatusaiheesta voi olla yhteydessä myös varhaiskasvatuksen pappiin Niko Salminen p. 044 - 7790037 tai sähköpostilla etunimi.sukunimi@evl.fi . Jos kriisi (kuolema, onnettomuus, ihmissuhdekriisit) kohtaa, Niko on valmis tulemaan tukemaan päivähoidon henkilökuntaa, lapsia ja vanhempia.

Kotikirkkoviikko vuosittain viikolla 42

Seurakunta järjestää Kotikirkkoviikon vuosittain viikolla 42. Tällöin kutsutaan kaikki eskarilaiset, 3. ja 6. luokkalaiset tutustumaan Kempeleen kirkonmäelle kirkkoihin ja hautausmaa-alueeseen toiminnallisin menetelmin. Lue lisää

Päivähoidon katsomuskasvatuksen mentorointi

"Päivähoidon katsomuskasvatuksen mentoroinnin lähtökohtana on, että päivähoidon oma henkilökunta toteuttaa katsomuskasvatusta uuden varhaiskasvatussuunnitelman pohjalta ja saa siihen tukea seurakunnalta. Lue lisää