Suruliputus
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Päivän sana

To 17.10.2019
Kiittäkää Herraa! Hän on hyvä.
Iäti kestää hänen armonsa. Ps. 136:1
Kempeleen seurakunta - etusivulle
Sivukartta Tekstin koko   a A A Tulosta sivu

Suruliputus

Surua ilmaistaan vakiintuneen tavan mukaan laskemalla lippu puolisalkoon. Suruliputuksessa käytetään yleensä Suomen lippua.

Kuolinpäivänä Suomen lippu laitetaan surun merkiksi surulippuun siinä talossa, jossa kuolema on tapahtunut. Suruliputtaa voi myös heti tiedon saavuttua vainajan kodissa, syntymäkodissa ja työpaikalla.

Suruliputuksessa lippu nostetaan ensin aivan ylös ja lasketaan sen jälkeen 1/3 salon mittaa alas siten, että lipun alareuna asettuu salon puoliväliin. Katto- ja seinäsalossa lippu lasketaan keskelle tankoa. Myös pois otettaessa lippu nostetaan ensin ylös ja vasta sitten lasketaan alas.

Suruliputus aloitetaan heti kuoleman tultua tietoon tai mikäli liputusaika jäisi lyhyeksi, suruliputus voidaan suorittaa seuraavana päivänä.

Hautauspäivänä liputetaan sekä vainajan kodissa että muistotilaisuuden pitopaikassa. Tällöin suruliputetaan aamulla klo 8:sta alkaen. Hautauspäivänä liputetaan siten, että liputuksen alkaessa lippu vedetään puolisalkoon. Kun vainajan siunaus- ja hautaustilaisuus on pidetty, lippu nostetaan loppupäiväksi täyssalkoon. Lippu nostetaan ylos jo ennen kuin saattoväki saapuu muistotilaisuuden pitopaikalle.Tällöin täyssalossa oleva lippu tervehtii ja osoittaa kunniaa vainajalle. Liputus päättyy auringon laskiessa tai viimeistään klo 21.

Jos kuolin- tai hautauspäivä on virallinen liputuspäivä, surutalossa noudatetaan suruliputuksen ohjeita.

Jos siunaustilaisuudessa käytetään useita lippuja, Suomen lippu asetetaan kuoriin vasemmalle puolelle. Järjestöjen lipuista valtakunnallisen järjestön lippu sijoitetaan Suomen lipun vasemmalle puolelle, paikallisen järjestön lippu oikealle puolelle. Lippuja kannettaessa Suomen lippua kannetaan edellä ja sillä tulee olla airueet.

Suruliputuksella osoitetaan yleensä yksityistä surua. Kansallisen merkkihenkilön tai jonkin suuronnettomuuden yhteydessä sisäasianministeriö voi kuitenkin suosittaa yleistä suruliputusta.