Vanha kirkko

To 17.10.2019
Kiittäkää Herraa! Hän on hyvä.
Iäti kestää hänen armonsa. Ps. 136:1

Vanha kirkko

Vihiluodonkuja 1, 90440 Kempele

Kempeleen Vanha kirkko sijaitsee Kirkonmäellä, seurakunnan vanhimman hautausmaa-alueen pohjoislaidalla osoitteessa Vihiluodonkuja 1 ja sitä vastapäätä on vuonna 1993 käyttöön vihitty Kempeleen Pyhän Kolminaisuuden kirkko (Piriläntie 190, Kempele).

Kempeleen Vanha kirkko on yksi maamme 11:sta jäljellä olevasta arvokkaasta tukipilarikirkosta.

Kirkko valmistui vuonna 1691 ja kuuluu maamme vanhimpiin puukirkkoihin. Se on ulkopuolelta pystylaudoitettu ja sisäpuolelta hirsipintainen.

Kempeleen Vanha kirkko on erityisen tunnettu suoraan sisäpuolen hirsipinnoille vuosina 1785-1786 ja 1795 tehdyistä maalauksista, joiden tekijöiksi tiedetään Mikael Toppelius (1734–1821) ja Emanuel Granberg (1754–1797).

Kirkon 26 metriä korkea torni on aikoinaan toiminut merenkulkijoiden suunnistusapuna.

Kirkon pinta-ala on 220 m².

Vanha kirkkomme on toistaiseksi poissa käytössä siihen parhaillaan tehtävän laajamittaisen restauroivan korjaustyön vuoksi. Alustava käyttöönottoaikataulu on kesä 2022.

Vanhassa kirkossamme on meneillään laajamittainen kunnostustyö. Tähän mennessä olemme saaneet valmiiksi kirkon ulkoseinien hirsivauriokorjaukset, olemme parantaneet lämmöneristystä sekä uusineet ulkoseinän lautaverhousta ja maalanneet kirkon ulkoseinät kokonaisuudessaan. Olemme myös uudistaneet kirkon sähköjärjestelmät ja kunnostaneet morsiushuoneen eli entisen asehuoneen kokonaisuudessaan.

Tapulin osalta olemme tehneet vastaavia hirsikorjauksia ja uudistaneet sähköistykset. Katon torniristi on kunnostettu ja tervattu. Tapulin katto ja ulkoseinät on myös maalattu.

Uusittavaan paanukattoon tarvittavien paanujen työstö alkaa kevättalvella 2020. Paanupuut ovat suomalaista mäntyä ja niistä tehdyt laudat ovat jo kuivumassa Piippolassa. Aluskaterakenteeksi on valittu kotimainen tuohi. Sepät ovat myös aloittamassa paanukatteen kiinnitykseen tarvittavien takonaulojen taontaa.

Seuraavaksi siirrymme kirkon sisälle tehtäviin restaurointitöihin, joita ovat mm. hirsimaalausten ja saarnastuolin konservointi. Kirkon lämmitysjärjestelmän uusiminen mahdollistaa myös kirkon lattian muuttamisen tasaiseksi eli penkkirivien päissä aiemmin olleet porrasteet poistuvat.

Kirkkotekstiilit ovat konservoitavana Turun museokeskuksessa.

Koko Kirkonmäkeä koskeva aluesuunnittelu on myös käynnissä. Tämän suunnittelun yhteydessä huomioidaan myös Vanhan kirkon parempi näkyvyys esim. Piriläntieltä katsottaessa, kastelu- ja jätepisteet sekä alueelle sijoitettavat penkistöt. Teemme myös alueeseen liittyvää muuta maisemasuunnittelua.

Lisätietoja: talousjohtaja Anneli Salo, puh. 040-779 0650.

Videoita Vanhan kirkkomme remontoinnista:

Kirkkomme urut

Kempeleen tukipilarikirkko on suomalainen erikoisuus

"Lakeuden äärellä, kaupungin naapurina" -Kempeleen kulttuuriympäristöohjelmaan 2005 on koottu tietoa paikallisesti arvokkaiksi tunnistetuista kulttuuriympäristöistä Kempeleessä.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Otamme mielemme vastaan valokuva-aineistoa kuva-arkistoamme ja kunnostushankkeeseemme liittyen Vanhan kirkkomme, kellotapulimme ja sankarihauta-alueemme eri vaiheista.

Lisätietoja: talousjohtaja Anneli Salo, puh. 040-779 0650